Σύλλογοι Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων: Επιστολές προς Υπουργό, κόμματα & δήμους για το ακτοπλοϊκό

Συντονισμένοι και αποφασισμένοι οι παροικιακοί σύλλογοι των Σαμιωτών, των Ικαριωτών και των Φουρνιωτών, έδρασαν μαζί αποστέλλοντας κοινές επιστολές.

Η μία είναι προς τις δημοτικές αρχές των 3 νησιών όπου τους καλούν σε συστράτευση.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Πιστεύοντας ότι όλες οι δυνάμεις των νησιών μας θα πρέπει να ενωθούν στον κοινό στόχο που όλοι έχουμε, να αποκτήσουν, δηλαδή, τα νησιά μας ασφαλή και τακτική σύνδεση με το Κέντρο και την Περιφέρεια, ζητάμε την κοινή μας συμπόρευση στον τόσο σημαντικό αυτό αγώνα.»

Διαβάστε την επιστολή προς τους δήμους, εδώ.

Η δεύτερη επιστολή στάλθηκε στον Υπουργό Ανάπυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,  κ. Χρυσοχοΐδη και κοινοποιήθηκε στις ηγεσίες όλων των κομμάτων. Στην επιστολή οι σύλλογοι περιγράφουν το σοβαρότατο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Η αδυναμία πρόσβασης από το κέντρο και την περιφέρεια στα νησιά μας και το αντίθετο, σε συνδυασμό με την δύσκολη οικονομική συγκυρία που ταλανίζει τη χώρα μας, θα οδηγήσει τα νησιά μας σε μαρασμό και η συνταγματικά κατοχυρωμένη πολιτική της νησιωτικότητας, που θα έπρεπε εμπράκτως να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα σε σχέση με τους Ελληνες της ηπειρωτικής Ελλάδας, αποδεικνύεται ανύπαρκτη, αφήνοντας τους νησιώτες - ακρίτες της χώρας στην ομηρία των εφοπλιστών.»

Οι Σύλλογοι καλούν τον Υπουργό να ορίσει συνάντηση μαζί τους και επαναλαμβάνουν τα αιτήματα:

«Για τα νησιά μας ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ - ΦΟΥΡΝΟΙ, άμεσα ζητούμε, κ Υπουργέ, τα αυτονόητα:
1. Να παραμείνει σύγχρονο πλοίο στη γραμμή Πειραιάς - Ικαρία - Φούρνοι – Σάμος, αντίστοιχο του «Νήσος Μύκονος».
2. Να προστεθεί στη γραμμή δεύτερο πλοίο, αξιόπλοο, άλλης εταιρείας (ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει θετικά).
3. Ο σχεδιασμός των ωραρίων των δρομολογίων και των ενδιάμεσων σταθμών να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες των νησιών ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ – ΦΟΥΡΝΟΙ και η έγκριση και ανακοίνωση των δρομολογίων να γίνονται έγκαιρα για να μπορούν όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες, να προγραμματίζουν νωρίτερα τα ταξίδια τους.
4. Να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα ακριβές ανεξάρτητα από την κατηγορία και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών του εκάστοτε πλοίου.
5. Να εξασφαλιστεί η σύνδεση των νησιών του νομού και της περιφέρειας μεταξύ τους, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους.»


Διαβάστε την επιστολή, ΕΔΩ.

 

Οι επαφές με το γραφείο του Υπουργού συνεχίζονται και αναμένεται να ορισθεί ημερομηνία συνάντησης με αντιπροσωπία των συλλόγων.

ikariamag.gr

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner