Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού και η Επαγγελματική Οργάνωση Μελιού διοργάνωσαν το 3ο φεστιβάλ τους στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας από 2 μέχρι και 4 Δεκεμβρίου του 2011 υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Ικαρία ήταν εκεί. Το ικαριακό περίπτερο στήθηκε από τους: Δήμος Ικαρίας, Μελισσοκομικός συνεταιρισμός Ικαρίας, Γυναικείος Συνεταιρισμός Ραχών και οινοποιειο Τσαντίρη.
Στόχος της έκθεσης, όπως είπαν οι διοργανωτές, ήταν η προβολή και η προώθηση του ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης στους καταναλωτές του τόπου μας.
Η μελισσοκομία τόνισαν, αποτελεί έναν κλάδο με σημαντική συμβολή στην αγροτική οικονομία της χώρας μας, πολύ περισσότερο του νησιού μας, ενώ η προσφορά της στο οικοσύστημα με την βοήθεια της στην επικονίαση των φυτών είναι ανεκτίμητη, πολύ περισσότερο στο νησί μας που ταλαιπωρείτε από άλλες επιζήμιες ανθρώπινες δραστηριότητες (αποίμενη κτηνοτροφία, πυρκαγιές, παράνομες εκχερσώσεις, ρύπανση, εξαφάνιση των πηγών νερού) . Γι αυτό, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία πρέπει να δοθεί σοβαρή προτεραιότητα στην δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων, στην περαιτέρω στήριξη των παλιών μελισσοκόμων αλλά κυρίως των νέων.
Το μέλι όπως και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας συγκαταλέγονται στα τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η ωφελιμότητα τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, ειδικά στην Ικαρία που σε τόσο μικρό τόπο υπήρχε τεράστια ποικιλία βοσκήσιμων εκτάσεων για την μέλισσα (πράγμα που μας καθιστά υπεύθυνους να τις διατηρήσουμε) σε συνδυασμό με τον νομαδικό τρόπο άσκησης της μελισσοκομίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των ιδιαίτερων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του μελιού. Το υπουργείο (ευτυχώς) έχει αναγνωρίσει το ελληνικό μέλι ως ένα από τα εθνικά προϊόντα της χώρα μας και επιδίωξη όλων όσων ασχολούνται με την παραγωγή του είναι να αποκτήσει την θέση που του αξίζει ανάμεσα στα άλλα αγροτικά προϊόντα. Πάντως η Ικαρία πέρα από τον μύθο που την ακολουθεί και μαγεύει τους ανθρώπους, μάζεψε πολύ κόσμο στο περίπτερό της, με τα μέλια της και το κρασί της να γίνονται ανάρπαστα. Επόμενο ραντεβού για την συγκεκριμένη έκθεση σε δυο χρόνια.
Ο Φίλιππος Τσαντές συμμετείχε στην έκθεση και δήλωσε στο ikariamag: Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε έκθεση με αντικείμενο κυρίως το μέλι αλλά και τοπικά προϊόντα του τόπου μας όπως το κρασί και τα παραδοσιακά γλυκά. Πρώτη φορά που ο δήμος μας συμμετείχε σε μια τέτοια έκθεση και η ανταπόκριση των Ικαριωτών που μένουν στη Αθήνα , η χαρά τους καθώς και η ευχαρίστηση τους ήταν πολύ μεγάλη αφού έβλεπαν τον τόπο τους να προβάλλεται. Μεγάλη ήταν και η στήριξη από τον υπόλοιπο κόσμο που με ιδιαίτερη αγάπη ερχόταν κοντά όταν έβλεπε "ΙΚΑΡΙΑ" να ενημερωθεί για τα προϊόντα μας και το νησί μας και με το όνειρο να έρθει μια μέρα εκεί να το γνωρίσει από κοντά αφού τόσα πολλά είχε ακούσει. Εύχομαι να συνεχιστεί η προβολή του νησιού μας σε όλα τα επίπεδα και να στηριχτεί από τον δήμο και όλους τους αρμόδιους φορείς και να μπορέσουμε να λάβουμε μέρος και σε άλλες εκθέσεις. Μακάρι να μου δοθεί ξανά η ευχαρίστηση και η τιμή να συμμετάσχω σε νέες εκθέσεις και να βοηθήσω στην προβολή του τόπου μας.
ikariamag.gr|η Ικαρία…αλλιώς
!