Όταν ήμουν μικρός και λέγανε την SevenUp «λεμονίτα», εγώ διόρθωνα: «Ε όχι και λεμονίτα. Λεμονάδα! Λεμονίτα είναι αυτή του Κέφαλου».
Γιατί τα Αναψυκτικά Ικαρίας Κέφαλος είναι συνδεδεμένα με την αυθεντική γεύση των καλοκαιριών μας. Αν θες να θυμηθείς δικές σου στιγμές Ικαρίας, πιες μια πορτοκαλάδα Κέφαλος, κι έλα να μου πεις...
Όταν γνώρισα τον Κοσμά Κέφαλο, μερικά χρόνια πριν, στο πλαίσιο των χορηγιών των αναψυκτικών στο Φεστιβάλ Artεις του ikariamag.gr, μου έκαναν κυρίως 2 πράγματα εντύπωση: Το ότι συναντούσα έναν Ικαριώτη επιχειρηματία που είχε πάρει την αταλάντευτη απόφαση να στηρίζει κάθε φορά το Φεστιβάλ μας, καθώς καθ' ομολογία του, εκτιμούσε τη δουλειά που κάνουμε από άποψη περιεχομένου αλλά και προσφοράς στην τοπική οικονομία – κοινωνία. Εντύπωση επίσης μού έκανε και ο χαρακτήρας αυτού του ανθρώπου:Η ευγένεια του, η συστολή του όταν σου μιλάει και ο τρόπος που προσεγγίζει κάθε φορά τα ζητούμενα χωρίς φανατισμούς και παντογνωσίες, δείγματα όλα αυτά της βαθειάς παιδείας του.
Επικοινωνία μέσω email είχαμε βέβαια από χρόνια, καθώς λόγω του περιοδικού παρακολουθούσα την εξαιρετική προσπάθεια που κάνει για το Διεθνές Σκακιστικό Φεστιβάλ ΙΚΑΡΟΣ και την ανάδειξη της Ικαρίας στον σκακιστικό χάρτη. Με τον καιρό, όπως προανέφερα, τον γνώρισα και απο κοντά. Ήρθε όμως η στιγμή να συναντήσω αυτή την οικογένεια και να μιλήσουμε για την ιστορία της, τις προσπάθειες της οικογενειακής επιχείρησης και τα όνειρα της νέα γενιάς για τη συνέχεια αυτής. Με υποδέχτηκαν στο σπίτι τους στο κέντρο της Αθήνας, ένα Σάββατο μεσημέρι του Μαϊου. Δεν ήταν όλοι, κάποιοι μένουν μόνιμα στο νησί. Και ξεκινήσαμε από την αρχή....
Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΑ
O Ηλίας Κέφαλος, ο πατέρας του Κοσμά, καταγόταν από τον Κουντουμά. Είχε παγοποιείο και ζαχαροπλαστείο από το 1945. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα είχε ακόμα και πριν τον Πόλεμο. Στο ζαχαροπλαστείο αυτό λοιπόν, έφτιαχνε λικέρ, κομπόστες, καραμέλες, πάστες και αναψυκτικά, τα οποία και πουλούσε λιανική στο μαγαζί αλλά και χονδρική σε όλο το νησί.
Ο Κοσμάς το παγοποιείο δεν το θυμάται. Θυμάται όμως τον εαυτό του να δουλεύει στο «λεμονάδικο». Χειροκίνητα όλα στην αρχή και πολύ αργότερα ημιαυτόματα. Και τι δεν έχει βγάλει δεκαετίες τώρα αυτό το «λεμονάδικο»: Πορτοκαλάδα, λεμονίτα, γκαζόζα και μετά βυσσινάδα, μπυράλ, σόδα με... αθάνατο νερό (από την ομώνυμη πηγή) και πρόσφατα χυμό φράουλα και ροδάκινο!
Ο Κοσμάς θυμάται ακόμα και τη διανομή, με το γαϊδουράκι στην αρχή, αργότερα με την τρίκυκλη μοτοσυκλέτα στην νότια Ικαρία κι εδώ και μια δεκαετία σε όλο το νησί κι έξω από αυτό.
Ανθρακευτής δεκαετίας ΄50 - πορτοκαλάδα σε μπουκάλι δεκαετίας ΄60 - Γεμιστικό – κλειστικό δεκαετίας ΄60
Το «λεμονάδικο» συνέχισε τη λειτουργία του τη δεκαετία του 50, και όλα πήγαιναν καλά μέχρι που κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 60, ήρθε στο νησί η πορτοκαλάδα ΦΙΞ! Στα δε τέλη της δεκαετίας έγινε η επέλαση της Coca Cola και της SevenUp. Η δε τελευταία σταμάτησε ουσιαστικά την κυκλοφορία της γκαζόζας.
Όμως, όπως θυμάται ο Κοσμάς, παρόλο που κυρίως από τη δεκαετία του 70 και μετά, οι καταναλωτές στρέφονταν στα ξένα αυτά προϊόντα, γινόταν κατά διαστήματα μια μεγάλη πτώση αλλά «ο κόσμος σιγά σιγά επέστρεφε».
Πώμα κράουν δεκαετίας '60
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ
Ο ίδιος ανέλαβε το τιμόνι το 1977 και με κύρια έγνοια να διατηρήσει την καλή σχέση με τους καφετζήδες. Ε βέβαια, λίγο δεν είναι αυτό. «Πιάσε μια πορτοκαλάδα», σου λέει ο άλλος. Πρέπει να πιάνεις τη σωστή! Παράλληλα λειτουργούσε βέβαια και το ζαχαροπλαστείο το οποίο έκλεισε μέσα της δεκαετίας του ’80.
Ο στυλοβάτης του εργαστηρίου αεριούχων αναψυκτικών τις δεκαετίες του ΄70, του ΄80 και του ΄90, ο αγαπημένος εξάδελφος Πέτρος Σκρίνος στο περιστροφικό πλυντήριο μπουκαλιών. (φωτό 1982)
Το 80 έγιναν περίπου αυτόματα τα μηχανήματα καθώς η έγνοια του Κοσμά για σωστή και καλή συνέχεια, περνούσε και από την ανανέωση του εξοπλισμού. Μεταχειρισμένα πάντα, μην φανταστείς. Γιατί δεν έγινε ποτέ εφικτή μια ουσιαστική ενίσχυση αυτής της προσπάθειας. Αργότερα, που ήταν εύκολο να πάρεις κάποιο δάνειο, ήταν δύσκολο να πάρεις επιδότηση, ενώ στις ημέρες μας που είναι (σχετικά) εύκολο να μπεις σε κάποιο ΕΣΠΑ, δε σου δίνει δάνειο η τράπεζα!
Η αγάπη όμως για τα αναψυκτικά και η επιμονή να συνεχίσει αυτή η οικογενειακή επιχείρηση τον έκανε να μην το βάλει κάτι. Και εστίασε εκεί που πρέπει: Στη διατήρηση της ποιότητας των αναψυκτικων. Βοήθησε και η τύχη κάποιες φορές. Ανεκδοτολογικά να αναφέρουμε, ένα από αυτά: Τον Ιούνιο του ‘99 ανακλήθηκαν στις Βρυξέλλες κάποιες παρτίδες coca cola γιατί περιείχαν διοξίνες. Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε. Επομένως πολλοί Καριώτες κι επισκέπτες εκείνο το καλοκαίρι είχαν την ευκαιρία να μάθουν όχι μόνο ότι υπάρχουν αναψυκτικά Ικαρίας αλλά και ότι είναι και νόστιμα!
Η ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΑ
Τα παιδιά του Κοσμά – και είναι μπόλικα- μπήκαν στο κόλπο από το 2000 [και σήμερα πια έχει ξεκινήσει και η τέταρτη γενιά]. Το 2010 ανέπτυξαν σημεία πώλησης στην Αθήνα, το 12 στη Θεσσαλονίκη, το 15 στην Τρίπολη κι ακολούθησαν η Πάρος, η Μύκονος, η Δονούσα και η Πάτμος. Σε σούπερ μάρκετ, καφέ, αναψυκτήρια και χώρους εστίασης ενώ ζητούμενο παραμένουν οι εξαγωγές στο εξωτερικό. Βρες όλα τα σημεία εδώ.
Μίλησα με την Μαρία και τον Σιδερή. Και οι δυο έχουν πρώτα να σου πουν για τα ξενύχτια που έχουν ρίξει στο λεμονάδικο, κυρίως τα καλοκαίρια, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση. Πολλές ώρες! Κι έχουν πια και οι ίδιοι τη γνώση για την παραγωγή, τις απαιτήσεις και τη διακίνηση. Βλέπουν και τις δυνατότητες που σου δίνει το διαδίκτυο. Ο Σιδερής μάλιστα είναι “Youtuber”. Είναι ο GXI και σε καλώ να κάνεις ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι του ΤΩΡΑ!
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Και εδώ πρέπει να μοιραστώ μαζί σου αναγνώστη μου, αυτά που κατάλαβα: Ποια είναι η «μυστική» συνταγή του παππού Ηλία; Καταρχήν η πρώτη ύλη, οι φυσικοί χυμοί που προμηθεύονται. Πού διαφέρουν τα αναψυκτικά Κέφαλος; Στο ότι έχουν περισσότερο χυμό, και λιγότερα πρόσθετα και συντηρητικά . Γι’ αυτό και δεν αλλοιώνονονται τα θρεπτικά συστατικά. ΓΙ’ΑΥΤΟ και η ημερομηνία λήξης είναι κοντινή. Γι’ αυτό και είναι ακαταμάχητα και στη γεύση σε σχέση με τα ευρείας κατανάλωσης.
Μοναδικό μειονέκτημα; Η τιμή. Είναι πιο υψηλή από αυτά. Σκέψου όμως λίγο: Τα μηχανήματα δεν είναι εντελώς αυτοματοποιημένα όπως στα ευρείας. Με τον ίδιο ακριβώς αριθμό εργαζομένων, παράγεται 100πλασια ποσότητα (ο αριθμός δεν είναι τυχαίος) από αυτά τα εργοστάσια παραγωγής. Και ένα δεύτερο είναι και η ζήτηση, οπότε και τα περιθώρια συνολικού κέρδους.
Επομένως, την επόμενη φορά που θα κάτσεις σε μια καριώτικη ταβέρνα, σκέψου τι ζητάς και τι πληρώνεις. Και όχι μόνο αυτό. Αν μου επιτρέπεις, μίλα με την επιτροπή του πανηγυριού του χωριού σου και ρώτησε τους τι αναψυκτικά προμηθεύονται στο καριώτικο πανηγύρι τους. Ίσως συμφωνήσουν κι εκείνοι ότι είναι μια καλή ιδέα! [Στo πανηγύρι της Λαγκάδας τον Δεκαπενταύγουστο το εφαρμόζουν εδώ και 2 χρόνια!]
Τα Αναψυκτικά Ικαρίας Κέφαλος παρασκευάζονται στην Ικαρία. Από εργατικά χέρια της.
Στην υγειά της!
Κωνσταντίνος Βατούγιος
konstantinos@ikariamag.gr
Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Κωνσταντίνος Βατούγιου. Βρείτε τον σε instagram και twitter.