Το Ίδρυμα Υποτροφιών ΑΡΓΥΡΟΥΛΑΣ ΤΣΙΡΙΚΟΛΙΑ-ΆΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ συστάθηκε δυνάμει του από 6-12-1982 Προεδρικού Διατάγματος και διοικείται από 4μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους εκάστοτε: α) Δήμαρχο Αγίου Κηρύκου (νυν Ικαρίας), β) Γραμματέα Δήμου Αγίου Κηρύκου (νυν Ικαρίας), γ) Εφημέριο του Ενοριακού Ναού Αγίου Κηρύκου και δ) Γυμνασιάρχη του Γυμνασίου Αγίου Κηρύκου.
Σκοπός του ιδρύματος είναι η χορήγηση σε τρεις ή τέσσερις νέους αποφοίτους του Γυμνασίου του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας ή άλλων Γυμνασίων, αν τούτο καταργηθεί, οι οποίοι είναι οικονομικά αδύνατοι και κατάγονται από τον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας για σπουδές σε Ανώτατες Σχολές ή σε Παιδαγωγικές Ακαδημίες. Περιουσία του ιδρύματος αποτελεί ένα ισόγειο κατάστημα μιας πολυκατοικίας, που βρίσκεται στην Αθήνα και στη διασταύρωση των οδών Πατησίων 167 και Μυθύμνης.
Μετά από ενέργειες του Δημάρχου Ικαρίας σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Οικονομικών και το νομικό σύμβουλο του Δήμου Ικαρίας Ζαχαρία Κεσσέ επιτεύχθηκε μετά από τρείς σχεδόν δεκαετίες η απεμπλοκή και η ουσιαστική ενεργοποίηση του Ιδρύματος.
Αναμένεται εντός των ημερών η σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις οικονομικά αδύνατες οικογένειες, που μπορούν να τύχουν υποτροφιών σπουδών.
Εις μνήμην της Αργυρούλας Τσιρικολιά, που, με την ιδιόχειρη Διαθήκη της, δώρισε στο Δήμο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας το ανωτέρω ακίνητο, δημοσιεύεται το ακόλουθο κείμενο, που συνέταξε ο εκτελεστής της Διαθήκης, δικηγόρος Αθηνών, Δημήτριος Σφυρής:
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΛΑΣ ΤΣΙΡΙΚΟΛΙΑ
Πέρασαν 36 χρόνια από τον επισυμβάντα στη Βόρειο Εύβοια την παραμονή των Χριστουγέννων του 1976 θάνατο της Αργυρούλας Τσιρικολιά και η τωρινή παρουσίαση της προσωπικότητάς της, έστω πολύ αργά, αποτελεί χρέος τιμής στη μνήμη της , που θα είναι αιώνια, αφού οι θεάρεστες για τα φτωχά παιδιά της Ικαρίας πράξεις της, θα είναι εν ζωή διαρκείς, όσο διαρκές θα είναι το ιδρυθέν κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία« ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΡΓΥΡΟΥΛΑΣ ΤΣΙΡΙΚΟΛΙΑ – ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ » ως και το όμοιον αυτού, για τους ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΙΚΑΡΙΑΣ.
Αιωνία λοιπόν η μνήμη της Αργυρούλας Τσιρικολιά, που κατήγετο από την Ικαρία και ήταν το γένος Αναστασίου Τηνιακού και γνώριζε από φτώχεια και ανέχεια και είχε την αγαθή τύχη να παντρευτεί τον Κωνσταντίνο Γραμματικό του Φιλίππου, που είχε μεγάλη περιουσία τόσον σε ακίνητα όσον και σε χρήματα και μετοχές της Εθνικής μας Τράπεζας. Ήταν αγαπητό ζευγάρι, χωρίς παιδιά αλλά με την ευλογία του Θεού ενδιαφερόταν για τα φτωχά του νησιού παιδιά. Τούτο προκύπτει από το κείμενο της ιδιόγραφης αυτού Διαθήκης, διαλαμβάνον, ότι « οφείλει πολλάς ευχαριστίας (εις τη σύζυγό του) δια την μεγάλην καλοσύνης » εγκαθιστώντας την γενικόν κληρονόμον του. Και η καλοσύνη της αυτή ήταν διαρκής μέχρι του θανάτου της και έκδηλη σ’ όσους την εγνώριζαν και όπως αυτή αποτυπώνεται στο κείμενο της ιδιόγραφης Διαθήκης της, διαλαμβάνον, ότι « εδώρισα εις τον Δήμο Αγίου Κηρύκου Ικαρίας ακίνητον εν Αθήναις δια σπουδές φτωχών και απόρων μαθητών Ικαρίας » και, καθώς διαβεβαιώνει ο ορισθείς από την ίδια ως εκτελεστής της Διαθήκης της, Δικηγόρος Αθηνών Δημήτριος Σφυρής, που ήταν και ο συντάκτης του κειμένου της, μόλις τελείωσε το γράψιμό της και έβαλε την υπογραφή της στο κείμενο, δακρυσμένη έκανε το σταυρό της, φίλησε αυτό και είπεν « Τώρα ας πεθάνω….» διότι είχεν επιτελέσει το θεάρεστον, για τα φτωχά παιδιά του Αγίου Κηρύκου και των Φούρνων Ικαρίας έργον της , για το οποίον «της απόκειται ο της δικαιοσύνης στέφανος» κατά το Αποστολικόν « τον δρόμο τετέλεκα και την πίστιν τετήρηκα».
Και είχε τελειώσει το δρόμο της η αείμνηστη Αργυρούλα Τσιρικολιά, αφού ύστερα από λίγους μήνες από την υπογραφή της ιδιόχειρης Διαθήκης της απέθανεν, αλλά και την πίστη της είχε τηρήσει, για να γίνει από του θανάτου της, βοηθός των φτωχών παιδιών της Ικαρίας. Ας είναι λοιπόν Αιωνία η μνήμη της και αναπαυμένη η ψυχή της βλέπουσα από ψηλά την επιτέλεση στο Νησί του σκοπού της, έστω και αν το σώμα της αναπαύεται στο Κοιμητήριο του Βύρωνα, όπου ο κατά τον θάνατό της σύζυγός της Γεώργιος Τσιρικολιάς, σε συνεργασία με τον ως άνω Εκτελεστή της Διαθήκης, έστησαν μνημείο λαμπρόν, όπου πρέπει να τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση. Τούτο είναι χρέος όλων μας και πρωτίστως του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.
Αθήνα 11/09/2012
Από τον Εκτελεστή της Διαθήκης Δημήτριο Σφυρή
Δικηγόρο Αθηνών