Διαλογισμοί πάνω στην ευτυχία και την επιτυχία
Συγγραφέας ο Manfred Kets de Vries. Μετάφραση από την Ικαριώτισσα Ματίνα Φουντούλη
Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2012 από τις εκδόσεις ΧΡΟΝΙΚΟ. Σελίδες 120.
Για τους περισσοτέρους από εμάς, η αναζήτηση της ευτυχίας είναι υπέρτατος στόχος της ύπαρξής μας: δίνει ελπίδα και σκοπό στη ζωή μας, μας κινητοποιεί να προχωράμε παρά τις αντιξοότητες.
Ο Manfred Kets de Vries είναι εξαιρετικός παρατηρητής της ψυχολογίας του κόσμου της εργασίας. Έχει το χάρισμα να αναλύει τα θέματά του με ακρίβεια και να τα παρουσιάζει με γλαφυρότητα. Επικεντρώνεται περισσότερο στο άτομο παρά στο κοινωνικό περιβάλλον. Στα δέκα περιεκτικά κεφάλαια του βιβλίου εξηγεί τα λάθη στον κόσμο των επιχειρήσεων και το πώς αλλοιώνονται οι ατομικές αντιλήψεις• οργανώνει τις διαδικασίες απελευθέρωσης των ατόμων που νοιώθουν παγιδευμένα σε χώρο με τον οποίον δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Ο συγγραφέας θέτει το ερώτημα: Τι προκαλεί την ευτυχία; Στο βιβλίο γίνεται προσπάθεια αποδόμησης αυτού του φευγαλέου νοήματος, υποστηρίζεται ότι ευτυχία είναι: «να κάνεις κάτι, να αγαπάς κάποιον και να ελπίζεις σε κάτι», εξετάζεται η ανάγκη για μια ισορροπημένη ζωή, περιγράφεται η διχοτόμηση μεταξύ επιφανειακής και εσωτερικής επιτυχίας, επισημάνεται η σπουδαιότητα του παιχνιδιού στις ζωή των ανθρώπων και διερευνάται ο ρόλος του στρες. Τέλος υποστηρίζεται η ανάγκη για αυθεντικότητα και αυτογνωσία.
Όπως επισημαίνεται με χιούμορ, κανένας δεν έχει ακουστεί να λέει μετανοιωμένος την ώρα που πέθαινε ότι: «Έπρεπε να είχα περάσει περισσότερο χρόνο στο γραφείο».
Οι άνθρωποι που εξισώνουν την ευτυχία με την επιτυχία δεν θα καταφέρουν να έχουν ποτέ αρκετή επιτυχία ώστε να είναι ευτυχισμένοι. Είναι σαν τον Σίσυφο, ο οποίος έσπρωχνε έναν βράχο πάνω στον λόφο χωρίς τέλος.
Ο MANFRED F. R. KETS DE VRIES είναι συνιδρυτής και καθηγητής του INSEAD. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, Διοίκηση στο Harvard Business School και ψυχανάλυση στον Καναδά. Κατατάσσεται μεταξύ των πενήντα κορυφαίων στοχαστών του ηγετικού μάνατζμεντ παγκοσμίως και μεταξύ εκείνων που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων. Έχει συγγράψει ή έχει συμπράξει στη συγγραφή 35 βιβλίων, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 350 επιστημονικά άρθρα σε βιβλία ή περιοδικά και έχει παρουσιάσει περίπου 100 ειδικές μελέτες. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες.