Ένα θρίλερ από το παρελθόν, μια μνήμη παλιά, ξεφτισμένη, τραυματική και συνάμα ένα κυνηγητό στο παρόν. Δυο πλάνα, ένα αδιάκοπο φλας μπακ και φλας φόργουορντ, δυο συγκοινωνούντα δοχεία, μια εγκιβωτισμένη αφήγηση μέσα σε δυο διαφορετικούς τόπους της σιωπής, που σταδιακά διεισδύουν ο ένας στον άλλο· τον Βράχο και την Αθήνα. Μόνο που τελικά, ο Βράχος αυτός δεν είναι άλλος από την πόλη της χαμένης μας αγάπης, που συντρίβει κάθε αντίσταση, τις σκέψεις, τα πάντα. Είναι μια εξουσία που δεν αλλάζει, ένας δυνάστης από τον οποίο δε θα απαλλαγούμε ποτέ, ο εαυτός μας.
Τούτη η γραφή πραγματεύεται δραματουργικά μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία, ένα παράθυρο στο φως, που δείχνει να χάθηκε ανεπιστρεπτί. Είναι το μόνοιασμα των ανθρώπων κάτω από τον άγριο σκοπό της κρίσης και χώρια από ετικέτες, όπως αναρχικός, φασίστας, άθεος,, μηδενιστής, ήρωας ή φονιάς. Αλλά και τσιράκι, στρατόκαβλος, φρικιό, «σχέση», μπαργούμαν, μουγκός, γονιός, παιδί, εγώ, εσύ, εμείς, μαζί. Και πριν από όλα αυτά, ένα ασύμβατο ερωτικό τρίγωνο, μια τρύπια καρδιά, ένα αμοιβαίο όνειρο, οι Μάο Μάο, το νυκτερικό μπάνιο, μια εχθρική απόβαση, αθέριστοι λόφοι στο κέντρο της πόλης, στρωμένο χιόνι στο σαλόνι, τι δεν είναι αγάπη· ξέρεις ή μήπως νομίζεις ότι ξέρεις;
Ένα κουαρτέτο, χωρισμένο σε τέσσερις πράξεις, σαν την Ημιτελή Συμφωνία του Σούμπερτ. Μια ιστορία ρήξης που αποκαθηλώνει τους μεγάλους έρωτες μέσα από μικρές σαδομαζοχιστικές εκλάμψεις υπακοής-ανυπακοής, οδομαχιών, δακρυγόνων, τσιγάρων, ξεπέτας και παραισθησιογόνων, στον κόσμο που κυοφόρησε το μεγάλο κραχ. Σε ένα πλαίσιο σαφές και υπερβατικό, όπου αρχαία και νέα Αθήνα, στοιχειωμένες, έχουν γίνει ένα.
Το πρώτο του μυθιστόρημα του Μιχαήλ-Αλέξανδρου Σ. Μαλαχιά εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2012 (εκδόσεις Ιωλκός) υπό τον τίτλο «το Πικραμύγδαλο», ενώ η 2η έκδοσή του πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015.
Η «Σιωπηλή Αθήνα» αποτελεί το δεύτερο μυθιστόρημά του από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στο Poems & Crimes, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι.
Θα προλογίσει ο Κωνσταντίνος Μακρής (Καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας & Θεωρίας της Λογοτεχνίας, Πανμιο Βερσαλλιών)
Την παρουσίαση θα κάνουν οι:
Gaga Rosic (Συγγραφέας-Μεταφράστρια, Επίτιμη Πρέσβειρα των Γραμμάτων της Σερβικής Δημοκρατίας)
Γιάννης Γαϊτάνος (Συγγραφέας)
Κλαίρη Βαρελά (Φιλόλογος)
Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Ολύνα Ξενοπούλου