Λάρνακες, κόντοροι, ιστιοφόρα και το σημερινό μας χάλι

Πριν από τον 17ο π.Χ. αιώνα ο κάτοικος της στεριάς δεν μπορούσε να πάει σε νησί. Κάτι, δηλαδή, σαν τον σημερινό ψηφοφόρο που πασχίζει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους.

Κάποια στιγμή, ένα εφευρετικό πνεύμα σκάλισε κορμούς δέντρων από δρυ και έφτιαξε τις λάρνακες. Η τέχνη της ναυπηγικής πραγματοποίησε το πρώτο άλμα με την κατασκευή κόντορων, δηλαδή πλοίων με κουπιά (κοντάρια) και το δεύτερο με την κατασκευή ιστιοφόρων. Ακολούθησαν τα ατμόπλοια που έκαιγαν κάρβουνο και, σχετικά πρόσφατα, αν δούμε ολόκληρη την ιστορική διαδρομή, καράβια με πετρελαιομηχανές. Ως τελευταία εξέλιξη, τείνει να εφαρμοστεί ευρέως η κίνηση με πυρηνική ενέργεια.

Ονομαστά ήταν πάντα τα ναυπηγεία της Σάμου (για να επανέλθουμε στα νησιά μας), Ικαριώτες καραβοκύρηδες αναφέρονται από τον 17ο μ.Χ. αιώνα, ενώ οι Φούρνοι διατηρούν μέχρι σήμερα έναν αξιόλογο στόλο καϊκιών.
Μια λιγότερο γοητευτική εκδοχή του μύθου λέει ότι ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος έφυγαν από την Κρήτη με πλεούμενα, στα οποία, για πρώτη φορά στην Ιστορία, χρησιμοποιήθηκε πανί στο κατάρτι, ώστε να μην τους φθάνουν τα κωπήλατα πλοία του Μίνωα.

Επιστροφή στην οικτρή σημερινή πραγματικότητα, με ένα καράβι - ερείπιο, που άμα πάρει μπρος δεν μπορεί να κάνει πίσω, όταν καταφέρει και τα δύο ξεμένει από καύσιμα και όταν ανεφοδιαστεί δεν έχει εισιτήρια! Πολλοί δεν βρήκαν μέσον να πάνε στα νησιά τους στις εκλογές της 17ης Μαΐου (ιδίως όσων το βαλάντιο φθάνει μόνο για οικονομική θέση, όπου τα εισιτήρια εξαντλούνται τάχιστα) και ακόμα περισσότεροι προβλέπεται να μην κατορθώσουν να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή.

Σε διαμαρτυρία του, ο Δήμος Ικαρίας επισημαίνει ότι «ο αποκλεισμός των νησιών μας εν μέσω προεκλογικής περιόδου στερεί ακόμα το δικαίωμα ψήφου από τους συμπολίτες μας».

Το Επιμελητήριο Σάμου, σε επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος, σε μια εξωπραγματική κατάσταση μακαριότητας, αρέσκεται στο αφοπλιστικό (εφοπλιστικό;) επιχείρημα πως το υπουργείο δεν έχει δικά του καράβια, αναφέρει: «Τα νησιά µας δεινοπαθούν καθημερινά. Βλάβες, ανεκτέλεστα δρομολόγια, πολύωρα ταξίδια. Η τοπική µας οικονομία ζημιώνεται ανεπανόρθωτα και η ζωή των συμπατριωτών µας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη».

Ανάλογες διαμαρτυρίες έχουν εκφράσει ο αντιπεριφερειάρχης, οι δήμαρχοι, κομματικές οργανώσεις, τοπικοί φορείς, ενώ η βουλευτής Σάμου Αγνή Καλογερή, καταμερίζοντας ευθύνες, επισημαίνει: «Οι πολιτικές της εξαπάτησης έχουν μεγαλύτερη ηλικία από τα πλοία της γραμμής, είναι για τα νησιά μας πιο αποπνικτικές από τον καπνό τους και αποπνέουν το ίδιο αίσθημα ανασφάλειας».

Αν και ο Θουκυδίδης δεν αναφερόταν σε επιβατικά, η ρήση του έχει διαχρονική αξία: «Έχομεν γην και πατρίδα, όταν έχομεν πλοία εις την θάλασσαν».

Κοσμάς Κέφαλος
Avgi.gr

ikariastore banner