Να δει τα μηνύματα, να συνδεθεί λίγο στα μέσα «κοινωνικής» δικτύωσης για να μην καθυστερήσει να διαβάσει την μπούρδα που έγραψε ο «Φτερωτός Θεός» και η «Ασταναπάνε». Ο «Ατσαλιένιος» και το «Αγαπουλίνι» ευτυχώς δε γράφουν τίποτα (για το ναρκισσισμό τους), μόνο φωτογραφίες ανεβάζουν.
Μετά να ελέγξει τη συσκευή γιατί στο δεύτερο ημίχρονο μπορεί να υπάρχει ανατροπή στο αποτέλεσμα και αργότερα που μιλάει για τον καιρό να ρίξει μια ματιά στην πρόγνωση. Ο διπλανός που είναι πιο γάτος αμφισβητεί την πηγή του δελτίου για την αξιοπιστία της και συνδέεται με τη σειρά του - όχι πως είχε αποσυνδεθεί ποτέ - σε κάποια καλύτερη γιατί έχει σημασία. Θα περάσουν τη μέρα στη δουλειά (αν έχουν) και στο σπίτι, πιθανόν και την επόμενη μέρα, και πρέπει να ξέρουν αν τα μποφόρ είναι δύο ή δυόμισι, αν η μπόρα θα πιάσει τα ανατολικά της Αττικής ή αν θα περάσει βορειότερα, από τη Στερεά, και σβήσει στην Εύβοια.
Και πόση η απογοήτευση όταν χάνεται το σήμα. Και μέσα έξω στο μπαλκόνι και το χέρι ψηλά ως προέκταση κεραίας και στο τέλος η συσκευή στο ανατολικό παράθυρο που μόνο εκεί «πιάνει». Η γνώση σε παγκόσμιο επίπεδο διπλασιάζεται κάθε έξι χρόνια. Η γνώση, όχι η πληροφορία. Έχουμε μπερδέψει την μικροχειρουργική και την τελευταία εικαστική τάση με τις φραγμένες σκάρες των υπονόμων στον Πειραιά, με τη συνέντευξη τύπου για την κυκλοφορία του νέου δίσκου της φωνής - κορμάρας και την επίσκεψη του φίλου στο ζωολογικό κήπο. Εκείνος θέλει οπωσδήποτε να ξέρουμε πως πήγε κι εμείς, που δεν μπορούμε να μπούμε στο κλουβί με τις μαϊμούδες, μπαίνουμε στα σχόλιά του.
Πόσες και πόσες παρέες ολόκληρες κάθονται γύρω από ένα τραπέζι κι αντί να απολαμβάνουν το φαγητό τους με κουβέντα, σχόλια και αστεία, επιδίδονται σε ένα ασταμάτητο και γρηγορότατο πάτημα πλήκτρων; Σωτήριο ίσως για τους μοναχικούς και για κείνους που φτάνουν πρώτοι στο ραντεβού και περιμένουν.
Η τηλεφωνική γέφυρα που εκμηδενίζει την απόσταση και το χρόνο τείνει να αντικαταστήσει την πραγματική επικοινωνία και οι ακρότητες δεν είναι λίγες. Πελάτης καφενείου στον Άγιο κάλεσε στο τηλέφωνο τη σερβιτόρα γιατί βαριόταν να σηκωθεί να την φωνάξει και όταν ένας φίλος από τα Χωριούδια ρωτήθηκε για την απόδοση των κρητικών ελιών, τηλεφώνησε σε άλλον φίλο στην Αμερική επειδή ήξερε πως ο ξενιτεμένος είχε μιλήσει νωρίτερα με τον ιδιοκτήτη του ελαιοτριβείου!
Στο τετ α τετ, οι συνθήκες αλλάζουν για τους εθισμένους γιατί δεν υπάρχει ο χρόνος, ώστε να επεξεργαστούν σε πραγματικές συνθήκες την απάντησή τους. Τα συναισθήματα αναβλύζουν ταχύτατα, η διάθεση αλλάζει πολλές φορές, η γλώσσα του σώματος δεν έχει πια το φίλτρο της οθόνης.
Στο εξωτερικό κυκλοφόρησε το NoPhone, απομίμηση συσκευής που κουβαλούν μαζί τους όσοι είναι σε φάση απεξάρτησης. Να δείτε που σε λίγο θα καθιερωθεί και παγκόσμια ημέρα χωρίς κινητό. Ως τότε «μιλάμε», ειδικά για τα ασήμαντα, ακόμα και στις τρεις τη νύχτα που θα σηκωθούμε για τουαλέτα.
Γιάννης Κέφαλος
kefalos@ikariamag.gr
Διαβάστε σχετικά: Ένας Γιάννης χωρίς κινητό
Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Γιάννη Κέφαλου.