Ο θαλασσοκόρακας είναι ένα πουλί εύκολα αναγνωρίσιμο από τη συνήθειά του να στέκεται με απλωμένες τις φτερούγες για να στεγνώσει και να θερμανθεί μετά από κάθε ψάρεμα. Πετάει ολόισια κοντά στην επιφάνεια του νερού με συνεχή φτεροκοπήματα. Τρέφεται με ψάρια του βυθού που τα κυνηγάει βουτώντας στα ρηχά νερά. Φτιάχνει τη φωλιά σε βράχια κοντά στην ακτή. Φωλιάζει μόνος ή σε χαλαρές αποικίες πολύ νωρίς το χειμώνα κι έτσι γνωρίζουμε ελάχιστα γι αυτόν, τη συγκεκριμένη εποχή οι έρευνες στο Αιγαίο είναι δύσκολες. Μέχρι στιγμής η παρακολούθηση του πληθυσμού βασίζεται κυρίως σε μετρήσεις των μετα-αναπαραγωγικών συγκεντρώσεων το Μάιο και τον Ιούνιο.
Τα μικρά του πετούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αργότερα, νωρίς το καλοκαίρι, οι Θαλασσοκόρακες μπορεί να μαζευτούν σε μεγάλα κοπάδια σε ορισμένους καλούς ψαρότοπους, όπως είναι το Αλατσονήσι των Φούρνων που, εμείς τουλάχιστον, έχουμε παρατηρήσει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση. Μετά σκορπίζουν ξανά. Είναι ίσως το μόνο θαλασσοπούλι που μένει όλο το χρόνο στην ίδια περιοχή χωρίς να μεταναστεύει. Μερικές φορές περιπλανιέται, πάντα κατά μήκος των βραχωδών ακτών, και εμφανίζεται σε μικρά λιμάνια. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί βρίσκονται στο ανατολικό και βόρειο Αιγαίο και στις Σποράδες.
Ο Θαλασσοκόρακας είναι είδος προτεραιότητας για προστασία καθώς ο μεσογειακός πληθυσμός είναι μικρός. Η υπεραλίευση κοντά στις ακτές του στερεί την τροφή. Μερικοί πιάνονται σε δίχτυα καθώς βουτούν. Η συνήθειά του να κολυμπά συνεχώς τον κάνει επίσης ευάλωτο σε πετρελαιοκηλίδες. Οι φωλιές του είναι εύκολα προσιτές. Ο μαύρος αρουραίος του κλέβει τα αυγά, ο ασημόγλαρος πέρα από τα αβγά, τρέφεται και με τους νεοσσούς του.
Στη γειτονική Άνδρο, πάνω από 60 ζευγάρια θαλασσοκόρακα, ενταγμένα στο πρόγραμμα life (δες το αφιέρωμα μας) βρίσκονται σε καθεστώς άμεσης προστασίας και διατήρησης και έχουν γίνει πόλος έλξης για ντόπιους και επισκέπτες.
Στην Ικαρία θα τον δείτε να ψαρεύει ή να ξεκουράζεται, μόνο ή ζευγαρωμένο, σχεδόν σε όλες τις παραλίες και τους μόλους. Στα λιμάνια μας ή σε περιοχές με συνεχή ανθρώπινη παρουσία το πουλί εξοικειώνεται και δεν απομακρύνεται τρομαγμένο. Αυτό που εικονίζεται στις φωτογραφίες είναι ένα νεαρό θηλυκό με μεγάλη περιέργεια που μας αφήνει συχνά να το πλησιάσουμε και αποθανατίστηκε στον Άγιο Κήρυκο.
ikariamag.gr|από, για και με αφορμή την Ικαριά!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook