Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ του LESTER R. BROWN
Πώς θα Αποτρέψουμε την Περιβαλλοντική και Οικονομική Κατάρρευση
Μετάφραση - Επιμέλεια Χρυσόστομος Φουντούλης
Ο LESTER R. BROWN είναι Πρόεδρος του Earth Policy Institute (Ινστιτούτο Γεωπολιτικής), μιας μη κυβερνητικής διεπιστημονικής ερευνητικής οργάνωσης με έδρα την Ουάσι γκτον, την οποία ίδρυσε τον Μάιο του 2001. Ο σκοπός του Ινστιτούτου είναι να προσφέρει ένα σχέδιο για τη βιωσιμότητα του πολιτισμού και έναν οδικό χάρτη για το πώς θα βγούμε από την κρίση. Περίπου 30 χρόνια πριν, ο Λέστερ Μπράουν βοήθησε να δημιουργηθεί η έννοια της περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης, μια έννοια που εμπεριέχεται στο Σχέδιο Β. Ο Μπράουν έχει συγγράψει ή έχει συμπράξει στη συγγραφή πολλών βιβλίων. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και είναι ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς στον κόσμο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ-ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ
Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ικαρία. Σπούδασε κτηνιατρική στη Θεσσαλονίκη και πήρε διδακτορικό δίπλωμα (PhD) από το Wye College του Πανεπιστιμιου Λονδίνου. Εργάστηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε κτηνοτροφικές μονάδες και σε εταιρείες κτηνιατρικών φαρμάκων και ζωοτροφών. Είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του ιστοτόπου www.planb.org, και οργανώνει ομιλίες και παρουσιάσεις με εκπαιδευτικό υλικό και ντοκιμαντέρ -σε συλλόγους, ομάδες πολιτών και σχολεία- για θέματα που αναφέρονται στο βιβλίο και την εξέλιξη της υλοποίησης του Σχεδίου Β.
Είμαστε αντιμέτωποι με ζητήματα που είναι υπερβολικά πολύπλοκα και απαιτούν επείγουσες λύσεις. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να σκεφτούμε τον πλανήτη στο σύνολό του και να διαμορφώσουμε πολιτικές που θα αναχαιτίσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος και την οικονομική κατάρρευση. Το ερώτημα είναι: Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία πριν ο πλανήτη μας φθάσει και ξεπεράσει τα όρια του;
• Τα διαλυμένα κράτη εξαντλούν τους φυσικούς τους πόρους -δάση, βοσκοτόπους, έδαφος και υδροφορείς- προκειμένου να συντηρήσουν τον ραγδαίως αυξανόμενο πληθυσμό τους.
• Η Αλγερία έχει αρκετή αξιοποιήσιμη ηλιακή ενέργεια στην απέραντη έρημό της ώστε να τροφοδοτήσει την παγκόσμια οικονομία. [...η ηλιακή ακτινοβολία που φθάνει στη Γη σε μία ώρα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την παγκόσμια οικονομία για ένα χρόνο.]
• Υπάρχει αρκετή αξιοποιήσιμη αιολική ενέργεια στην υπεράκτια Ευρώπη για να ικανοποιήσει εφτά φορές τις ανάγκες της ηπείρου.
• Και αν βρισκόμαστε ψηλά στη διατροφική αλυσίδα, μπορούμε να τρώμε λιγότερα κτηνοτροφικά προϊόντα υψηλού κόστους σε σιτηρά, βελτιώνοντας έτσι την υγεία μας και βοηθώντας παράλληλα στη σταθεροποίηση του κλίματος. Όλοι έχουμε μερίδιο -αλλά και ευθύνη- στην εξασφάλιση τροφίμων.
Ο πλανήτης σήμερα έχει την τεχνολογία και τους οικονομικούς πόρους να σταθεροποιήσει το κλίμα και τον πληθυσμό, να εξαλείψει τη φτώχεια, να αποκαταστήσει τα φυσικά συστήματα στήριξης της οικονομίας και, πάνω απ’ όλα, να ξαναφέρει την ελπίδα. Ο Λέστερ Ρ. Μπράουν εξετάζει το οικονομικό μας μέλλον μέσω ενός «περιβαλλοντικού» φακού, με σκοπό την ανάπτυξη ενός σχεδίου για τη βιωσιμότητα του πολιτισμού μας. Επικεντρώ νεται σε τέσσερις κύριες συνιστώσες που θα μας οδηγήσουν προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον: δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σταθεροποίηση του πληθυσμού, καταπολέμηση της φτώχειας και αποκατάσταση του πολυποίκιλου φυσικού τοπίου του πλανήτη μας. Αν εφαρμόσουμε τώρα ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, μπορούμε να απαλλαγούμε από την πείνα, τον αναλφαβητισμό, τις ασθένειες και τη φτώχεια, και μπορούμε ακόμα να αποκαταστήσουμε το έδαφος της Γης, τα δάση και τους ιχθυότοπους. Μπορούμε να χτίσουμε μια παγκόσμια κοινότητα, στην οποία θα ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες όλης της ανθρωπότητας - έναν κόσμο που θα μας επιτρέψει να θεωρούμε τους εαυτούς μας πολιτισμένους.
«Ο Λέστερ Ρ. Μπράουν είναι ένας πρωτοπόρος, ένας ήρωας του περιβαλλοντισμού. Αν το Νόμπελ Ειρήνης του 2007 είχε δοθεί και σε ένα τρίτο άτομο, αυτό λογικά θα ήταν ο Λέστερ Ρ. Μπράουν.»
E. O. Wilson (πατέρας του όρου κοινωνιοβιολογία)
«Είναι εντυπωσιακή η ικανότητα του Μπράουν να καθιστά ένα πολύπλοκο θέμα προσιτό στον μέσο αναγνώστη.»
Kathrine Salant Washington Post