Σε εξέλιξη η γεωλογική έρευνα που πραγματοποιείται από την Γεωλόγο – Περιβαλλοντολόγο Έλενα Ευφραιμιάδου και σε συνεργασία με τους Επ. Καθηγητές κ. Σ.Λόζιο και κ. Ν.Ευελπίδου, του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στα πλαίσια της έρευνας αυτής πραγματοποιήθηκε εργασία υπαίθρου διερεύνησης της εκδήλωσης μετακινήσεων μαζών (mass movements) με έμφαση στα κατολισθητικά φαινόμενα και ομαδοποίησης αυτών ενώ για την περαιτέρω εκτίμηση και χαρτογράφηση της κατολισθητικής επικινδυνότητας, εφαρμόστηκε μοντέλο που περιλαμβάνει την συνδυασμένη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και των Πολυκριτηριακών Μεθόδων Στήριξης Αποφάσεων.
Σύμφωνα με την μεθοδολογία, για την εφαρμογή της πολυκριτηριακής ανάλυσης, χρησιμοποιήθηκαν οι εξής παράμετροι ως παράγοντες ελέγχου των κατολισθήσεων: 1) οι τοπογραφικές κλίσεις, 2) η καμπυλότητα του εδάφους, 3) η διεύθυνση των πρανών, 4) η λιθολογία, 5) οι χρήσεις γης, 6) το πάχος εδάφους, 7) η εγγύτητα σε ρηξιγενείς ζώνες, 8) η απόσταση από τους κλάδους του υδρογραφικού δικτύου και 9) η απόσταση από το οδικό δίκτυο. Μέσα από την ανάλυση, επεξεργασία και αξιολόγησή τους με τη χρήση νέων τεχνολογιών και στατιστικών μεθόδων κατασκευάστηκαν πολλαπλοί θεματικοί χάρτες για την νήσο η σύνθεση των οποίων οδήγησε στην κατασκευή του Χάρτη Κατολισθητικής Επικινδυνότητας για την νήσο Ικαρία (εικόνα 1).
Η Ικαρία χαρακτηρίζεται από φυσικές παραμέτρους που καθιστούν ιδιαίτερα δυναμικές τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο γεωπεριβάλλον της έχοντας ενίοτε ως αποτέλεσμα καταστροφές μεγάλης έντασης και οικονομικού κόστους. Σε αυτό το δεδομένο έρχεται να προστεθεί η ανθρωπογενής επέμβαση που λαμβάνει χώρα συχνά με μη ορθή στρατηγική καθώς και η παγκόσμια κλιματική αλλαγή όπως διαφαίνεται μέσα από τις διεθνείς τάσεις και διαμορφώνει συνθήκες αστάθειας και ακραίων δεδομένων.
Μέσα από την διερεύνηση του γεωπεριβάλλοντος της νήσου στα πλαίσια εκπόνησης της παρούσας μελέτης, γίνεται φανερό ότι η εκτίμηση του γεωπεριβάλλοντος της Ικαρίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από πλούσιους φυσικούς πόρους, παρέχει τη δυνατότητα για μία βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και υποδομών. Η μη ορθή υλοποίηση παρεμβάσεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η δυναμική φύση του γεωπεριβάλλοντος της νήσου δεν αποτελεί απλώς μία παράμετρο εντατικοποίησης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος αλλά σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα της καθολικής ανάπτυξης της νήσου. Αντιθέτως, η εφαρμογή στρατηγικής που βασίζεται σε θετικές έννοιες αξιοποίησης και διαχείρισης του γεωπεριβάλλοντος, δύναται να αντιστρέψει τόσο τις τάσεις υποβάθμισης των φυσικών πόρων όσο και να συμβάλλει στην προστασία της γεωπολιτισμικής – φυσικής κληρονομιάς και στην περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.
Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε χάρη στη συμβολή και αμέριστη υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κ. Γεωργίου Χρ.Φράγκου, Κυριάκου Γ.Τσαντίρη και Τσακαλία Γιώργου.
Ελένα Εφραιμιάδου για το ikariamag
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook