Έχουμε ένα σοβαρότατο ζήτημα και έντονη διάσταση απόψεων, που για άλλη μια φορά, έχει να κάνει με την ανθρώπινη ματαιοδοξία σε επίπεδο ιδεών και κέρδους. Ό,τι δηλαδή είναι τεχνολογικό επίτευγμα πρέπει και να υλοποιείται για να αποδειχτεί το «μεγαλείο του» και ό,τι φέρνει λεφτά στις τσέπες των λίγων εφαρμόζεται χωρίς ηθικούς φραγμούς (πολιτικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς κλπ). Μερίδα των πολιτών προβληματίζεται και ενημερώνεται διαρκώς ενώ οι υπόλοιποι αρκούνται και πείθονται από τη γνώμη φίλων και «ηγετών».
Στο θέμα των ανεμογεννητριών η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει ότι όσες περισσότερες υπάρχουν τόσο λιγότερο πετρέλαιο καταναλώνεται. Αυτό δεν είναι αλήθεια και υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι συχνά έχουμε την πιο λανθασμένη προσέγγιση και τις πιο ανατρεπτικές «λύσεις» που αφορούν στο περιβάλλον.
Η Πρωτοβουλία κατά των Ανεμογεννητριών της Ικαρίας απευθύνθηκε στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ώστε να πληροφορηθεί για τις προστατευόμενες περιοχές της Ικαρίας. Η απάντηση ήταν γνωστή σε λίγους ενδιαφερόμενους, απλώς τώρα διαδίδεται ευρέως. Με λίγα λόγια, προκύπτει ότι σχεδόν όλη η Ικαρία είναι Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας. Αυτή η περιοχή προστασίας είναι πολύ ευρύτερη από την περιοχή του δικτύου Natura 2000 και έχει προταθεί ως ΖΩΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ από την εγκατάσταση αιολικών σταθμών. Υπάρχουν επίσης Ζώνες Ειδικής Προστασίας και συχνά οι περιοχές αυτές επικαλύπτονται.
Συνεπώς η Ικαρία εμφανίζεται να έχει ιδιαίτερα σημαντική ορνιθολογική αξία για πολλούς και συγκεκριμένους λόγους.
Οι επιπτώσεις των αιολικών σταθμών σε περιοχές σημαντικές για τη βιοποικοιλότητα έχουν αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο όπως προκύπτει και από τις σχετικές κατευθύνσεις της συνθήκης της Βόννης, του Eurobats και της συνθήκης της Βέρνης. Οι μεγάλες ανεξέλεγκτες εγκαταστάσεις πλήττουν αρχικά τις προστατευόμενες περιοχές, τις κορυφογραμμές και τις ακατοίκητες νησίδες.
Στην έκθεση της Ορνιθολογικής υποστηρίζεται και τεκμηριώνεται ότι ακόμα κι αν εξαιρεθούν όλες οι ζώνες της χώρας που για κάποιο λόγο έχουν ιδιαίτερη σημασία για τα πουλιά, ακόμα και τότε, όλα τα υπόλοιπα βουνά είναι υπέρ αρκετά για να επιτευχθεί ο στόχος της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών μέχρι το 2020.
Η παρουσία των γερακιών, αυτών των ανώτερων θηρευτών, δείχνει την υγεία και την ισορροπία ενός οικοσυστήματος. Η Ικαριά φιλοξενεί αρκετά είδη, ανάμεσά τους το μαυροπετρίτη (falco eleonorae). Οφείλει το όνομά του στην πριγκίπισσα Ελεονόρα της Σαρδηνίας που τον 14ο αι. αντιλήφθηκε ότι αυτό το πανέμορφο πτηνό απειλείται και το κήρυξε σε προστασία. Το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού του αναπαράγεται σήμερα στα ελληνικά νησιά.
Αρχές του φθινοπώρου μαθαίνει τα μικρά του να κυνηγούν μικρότερα πουλιά που μεταναστεύουν. Οι ελιγμοί που κάνουν στον αέρα είναι ένα μοναδικό και ασύγκριτο θέαμα που δεν περιγράφεται με λέξεις. Δύναμη, ταχύτητα και ευελιξία συνδυάζονται σ’ ένα απίστευτο εκπαιδευτικό παιχνίδι όταν τα πεινασμένα μικρά ακολουθούν το γονιό για να του πάρουν την τροφή από το στόμα. Δυστυχώς όμως, νομίζουμε ότι η καθημερινότητά μας δεν επηρεάζεται από την παρουσία του ή την παραγωγική του ικανότητα. Αφού λοιπόν δε μας προσφέρει τίποτα μπορούμε με περίσσια ευκολία να τον πυροβολούμε (μεταναστεύει την εποχή έναρξης της κυνηγετικής περιόδου), να του κλέβουμε τ’ αβγά απ’ τη φωλιά και να το εκτοπίζουμε από ολόκληρες τις περιοχές που κυνηγά ή φωλιάζει.
Διδάσκουμε στους μαθητές τι είναι το δοκίμιο στοχασμού και ποιοι είναι οι τρόποι πειθούς, τι είναι ο περιοδικός πίνακας στοιχείων και τα ολοκληρώματα αλλά δεν τα διδάσκουμε ότι δεν έχουμε περισσότερα δικαιώματα από τα άλλα ζωντανά πλάσματα. Αυτό έχει ως συνέπεια να αμφισβητούμε και να ακυρώνουμε τα αυτονόητα. Φτάνουμε στο σημείο, κυρίως από έλλειψη παιδείας, να θεωρούμε τους οικολόγους ως υπερβολικούς, συχνά γραφικούς και ενίοτε φαιδρούς.
Οικολογία σημαίνει συνύπαρξη και αρμονία. Οικολογία δεν είναι μόνο η απειλούμενη σαύρα ή το ελάφι μιας μακρινής χώρας αλλά είναι η ισορροπία. Δυστυχώς οι υψηλά ιστάμενοι ανισόρροποι που παίρνουν τις αποφάσεις έχουν τη δύναμη να γέρνουν τη ζυγαριά κατά βούληση και μόνο εις βάρος μας.
Γιάννης Κέφαλος για τo ikariamag.gr
Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook