ΔΙΑΒΑΣΕ ΙΚΑΡΙΑΚΑ: Η νήσος Ικαρία εις τους Αρχαίους Έλληνες και Λατίνους Συγγραφείς

Παραγγείλτε το ηλεκτρονικά από το εκδοτικό ράδι του Ικαριακού Παντοπωλείου ikariastore.gr

Γνωρίζατε ότι Εύδηλος ονομαζόταν «Ιστοί»; Ότι ενώ σήμερα καλούμαστε να στέλνουμε τα καριώτικα κατσίκια για σφαγή στη Σάμο, παλαιότερα οι Σάμιοι χρησιμοποιούσαν την Ικαρία ως βοσκότοπο; (!) Αυτά και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο του Νικολάου Μ. Τσαγκά «Η νήσος Ικαρίας εις τους Αρχαίους Έλληνες και Λατίνους Συγγραφείς» που επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νότιος Άνεμος.

Αποσπάσματα από την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία για το γεωγραφικό στίγμα του νησιού, για τo περίφημο σκληρό πέλαγος, τα βράχια και τα νερά της Ικαρίας, πλήθος αναφορών στο Μύθο του Ικάρου αλλά και στον μοναδικό πράμνιο οίνο.

Από την παράθεση των  πρωτότυπων κείμενων και (στα περισσότερα) της σύγχρονης μετάφρασης τους, ξεδιπλώνεται ένας πλούσιος καμβάς αναφορών στο νησί, την Ιστορία και τον Μύθο του μέσα από τον Όμηρο, τον Θουκυδίδη, τον Ηρόδοτο, τον Ιωάννη Δαμασκηνό, τον Στράβωνα, τον Απολλόδωρο, τον Λουκιαν;o, τον Γαληνό αλλά και τους Λατίνους Οράτιο, Σενέκα, Ισίδωρο κ.ά.

Απ’ όλα τα χωρία, ξεχωρίζω την «βλάσφημη» -γι’ αυτό και ενδιαφέρουσα- εκδοχή της μυθικής «πτήσης» από τον «Πρώτο Μυθογράφο» του Βατικανού αλλά και την εξαιρετική περιγραφή από το Οβίδιο για την πτήση και πτώση του Ικάρου.

Κωνσταντίνος Βατούγιος για το ikariamag.gr

Παραγγείλτε το ηλεκτρονικά από το εκδοτικό ράδι του Ικαριακού Παντοπωλείου ikariastore.gr