Από τα λίγα βιβλία που διαβάζω τα τελευταία χρόνια, το 99% είναι Ικαριώτικες προσπάθειες, είτε συγγραφικές, είτε εκδοτικές, είτε μιλούν για την Ικαρία, είτε εμπνέονται από αυτήν. Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι όλες έχουν ενδιαφέρον ενώ μερικές είναι καταπληκτικές. Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς πια και ίσως έρθουν δυσκολότεροι με αποτέλεσμα η ανάγνωση να θεωρείται πολυτέλεια (έλεος). Θα έλεγα ότι πολυτέλεια (και πολλά άλλα) είναι να πληρώνουμε και να βλέπουμε ΝΟVA, OTE TV, DIGIA μα κυρίως να σπαταλάμε χρόνο και ίσως φαιά ουσία, μπροστά από μια οθόνη. Τέλος πάντων, μόνο αμα κλείσουμε τις τηλεοράσεις (και το κινητό σημειώνει ο μπάρμπα- Σταμάτης) μπορεί να αρχίσει κάτι το ενδιαφέρον, κάτι το ωραίον!
Την τελευταία εβδομάδα ήρθαν στα χέρια μου δυο βιβλία (περιμένω με αγωνία και το τρίτο). Το πρώτο λοιπόν, είναι του καλού φίλου Νάσου Μπράτσου, με τίτλο «Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα» όπου αναφέρεται στα αθλητικά σωματεία και τις διοργανώσεις σε περιόδους κοινωνικών και απελευθερωτικών αγώνων. Ο συγγραφέας μας λέει ότι «δεν είναι βιβλίο, αλλά μια έντυπη καταγραφή στοιχείων που προέκυψαν από έρευνα, συνεντεύξεις και επιτόπια επίσκεψη σε χώρους αλλά και από μια πολυετή σχέση με τους αθλητικούς χώρους. Καταλήγοντας λέω, ότι αθλητισμός δεν είναι οι Μέσι, Ρονάλντο, Τζόρνταν, Μπόλτ, κλπ αλλά κυρίως υπάρχει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός που στηρίζεται στην ομαδική προσπάθεια ενίοτε και στην ατομική. Αξίζει να διαβαστεί διότι πίσω από τα κυνηγητά μιας μπάλας ή ενός ρεκόρ ή ενός άλματος, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα «κυνηγητά και άλματα κοινωνιών που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται σε όλα τα επίπεδα».
Το δεύτερο βιβλίο είναι μια εκδοτική προσπάθεια – πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας, «ΦΥΣΙΚΟΙ ΙΑΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ» με υπότιτλο Αξιοποίηση για Θεραπεία και Αποκατάσταση, του γιατρού Γιάννη Παρασκευόπουλου ο οποίος έμεινε και εργάστηκε ως γιατρός του ΙΚΑ για πάνω από μια δεκαετία.
Στον πρόλογο διαβάζουμε ότι «η εργασία αυτή που κρατάτε στα χέρια σας είναι κατάθεση γνώσης και εμπειρίας από έναν ειδικό στο θέμα των ευεργετικών επιδράσεων που έχουν τα ζεστά ιαματικά νερά στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και αγάπης για τον τόπο που έχει την τύχη να τα φιλοξενεί στη γη του».
«Η βασική ιδιαιτερότητα των ιαματικών λουτρών είναι η κινητοποίηση των ίδιων πόρων του ανθρώπινου οργανισμού, η σύμπραξη του ασθενούς στη θεραπευτική διαδικασία, η ελάχιστη χρήση των φαρμάκων, εφόσον η αλλεργία, η κατανάλωση μεγάλου ποσοστού φαρμάκων, η φαρμακευτική δυσανεξία, καθώς και η φαρμακευτική εξάρτηση , γίνονται το μεγαλύτερο πρόβλημα της ιατρικής»…..» «η πρώτη μελέτη των ιαματικών πηγών της Ικαρίας για τη θεραπεία των ασθενών έγινε στην αρχή της δεκαετίας του 1960. Για πολύ καιρό τα ιαματικά λουτρά επισκέπτονταν μια μεγάλη ομάδα ασθενών που έπασχαν από παθήσεις των αρθρώσεων…» «Χρειάστηκε να γίνει μια αναθεώρηση του τρόπου εφαρμογής των λουτρών. Υπολογίζοντας την ουσιαστική διαφορά των ιαματικών πηγών , τη ραδιενέργεια, τις χημικές συστάσεις, τη θερμοκρασία του νερού, τη σημαντική συγκέντρωση ανιόντων, καθώς επίσης το μικροκλίμα, με μεγάλη σταθερότητα καιρού, και τη χαμηλή υγρασία στην περιοχή των ιαματικών λουτρών, κάναμε προσπάθεια να ευρύνουμε τις ενδείξεις για τις άλλες νόσους……» «Συντάξαμε ακόμη ενδείξεις για την ραδονοθεραπεία στην παιδιατρική….» «….εκπονήσαμε μεθόδους της θεραπείας στα ραδιούχα λουτρά, στα ατμόλουτρα και στη θαλασσοθεραπεία. Συμπληρωματικά δίνουμε την δυνατότητα στον αναγνώστη να πληροφορηθεί για την οινοθεραπεία, που αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα της μακροβιότητας των κατοίκων της Ικαρίας».
Το τρίτο βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε και «ακού(γ)εται» ως «ένα βιβλίο νησί» και δεν είναι άλλο από τις ελεύθερες πτήσεις δεσμευμένων ανθρώπων στο να φτερώνουν, έστω για λίγο!
Καλές αναγνωποσίες!
Γιώργος Βιτσαράς
gvitsero@otenet.gr
Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Γιώργου Βιτσαρά.