Σταμούλος-Λαρδάς εφ’ όλης της ύλης στο Ράδιο Ικαρία 87,6FM

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησαν σήμερα (7/11/11) το απόγευμα  στο Ράδιο Ικαρία 87,6FM, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας κ. Στέλιος Σταμούλος μαζί με τον δημοτικό σύμβουλό κ. Νικόλαο Λαρδά. Διαβάστε τα κύρια σημεία της τοποθέτησης τους:

Για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, ο κ. Σταμούλος τόνισε ότι είναι η κορύφωση της προσπάθειας εξαθλίωσης του λαού και ότι αυτές οι μεθοδεύσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό (πχ με τον Καλλικράτη). Μίλησε για βιασμό του λαού και αναρωτήθηκε από ποιον κινδυνεύουμε και πρέπει να σωθούμε και μάλιστα εξαθλιωμένοι και στα όρια της φτώχιας. Δήλωσε πως είναι αντίθετοι με την εφαρμογή των μέτρων και τη συνεργασία που αυτές τις μέρες δρομολογείται με σκοπό να προχωρήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ που στηρίζει τον συνδυασμό της Συσπείρωσης, ζήτησε προσφυγή στις κάλπες για να εκφραστεί ο λαός και να αλλάξουν οι συσχετισμοί των δυνάμεων.

Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς και να έρθει κάποια ελπίδα στο λαό;
Σταμούλος: Τα πράγματα δείχνουν έστω και δημοσκοπικά ότι τα ποσοστά έχουν αλλάξει. Και μένει αυτό να φανεί και στην κάλπη. Το σύστημα βέβαια έχει τον τρόπο να τρομάξει και να τάξει διάφορα στον λαό για να μην εκφράσει και στη ψήφο του τη δυσαρέσκεια του. Ο ελληνικός λαός όμως έχει καταλάβει τι γίνεται και ότι δε μπορούν να φέρουν οι ίδιοι τις καλύτερες μέρες. Το ΚΚΕ ζητάει πλειοψηφία με λαϊκή οικονομία και εξουσία.

Υπάρχει τρόπος να γίνουν συγκυβερνήσεις;
Σταμούλος: Το ΚΚΕ έχει κάθετα τοποθετηθεί ότι δε μπορεί να συμπορευθεί με τα αστικά κόμματα. Αλλά τα κόμματα  που έχουν κοινές θέσεις, από  ό,τι φαίνεται βρίσκουν κοινές γραμμές. Εμείς λέμε πως ο λαός πρέπει να τους χαλάσει αυτά τα σχέδια και όλος αυτός ο πλούτος που έχει συσσωρεύθει να γίνει λαϊκός.
Λαρδάς: Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι άμα γίνονταν αύριο εκλογές, θα παίρναμε το 40%.  Πιστεύουμε όμως ότι ο ελληνικός λαός έχει σωρευμένες εμπειρίες που θα σταθούν καθοριστικές για την πολιτική του τοποθέτηση. Εμείς καλούμε τον κόσμο να συμπορευθεί με το ΚΚΕ, ακόμα και αν δε συμφωνεί σε όλα μαζί μας, να στηρίξει τον άλλο δρόμο που εμείς προτείνουμε. Δεν είναι πλειοψηφικό το ρεύμα αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε μια εκλογική δυναμική θα αυξηθεί και θα θέσει τις αντιστάσεις του. Ένα βασικό κριτήριο που πρέπει ο κόσμος να λάβει υπόψη του από αυτή τη περίφημη πολιτική της αέναης «σωτηρίας» μας είναι ότι κάποιοι εξακολουθούν να κερδίζουν και κάποιοι να χάνουν συνεχώς. Αν δείτε τι ποσοστό από τα έσοδα του Κράτους αναλογούν στο λαο και τι στο Κεφάλαιο, θα καταλάβετε πόσο συνεισφέρει ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος και ο αγρότης σε αυτή την επιδρομή. Η λογική να μπούμε αυτή τη περίοδο σε συνεργασίες για να παίρνουμε διαρκώς αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου κάθε φορά να λαμβάνουμε τις επόμενες δόσεις, εμάς δε μας βρίσκει σύμφωνους.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που επηρεάζει και τα οικονομικά των δήμων, φαίνεται να αποτελούν εμπόδιο για την υλοποίηση των έργων:
Σταμούλος: Ο Δήμος Ικαρίας έχει ένα χρόνο ζωής. Ο Καλλικράτης όμως τα ανέφερε όλα αυτά καθώς και ποιες υπηρεσίες θα μεταφερθούν. Δε μπορούμε να πούμε μετά από ένα χρόνο ότι μας φαίνεται παράδοξο που η τοπική αυτοδιοίκηση δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου. Θα έπρεπε να είμαστε όλοι ενημερωμένοι πριν ζητήσουμε τη ψήφο του κόσμου. Η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση όχι βέβαια ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα χωρίς αυτή. Όσοι λοιπόν ήμασταν εναντίον του Καλλικράτη, τα λέγαμε αυτά από τότε. Όσοι έλεγαν ότι όλοι θα είναι καλά, θα αλλάξει η Ικάρια, θα έχουμε γραφεία στην Ευρώπη κλπ όλα αυτά ήταν απλώς η σάλτσα για να τους πιστέψει ο κόσμος και να δώσει την ψήφο του. Η σημερινή δημοτική αρχή έλεγε τότε ότι ο Καλλικράτης ήταν όντως πρόκληση αρκεί όμως να αντιμετωπιστεί σωστά.
Για παράδειγμα: Από 1η Ιανουαρίου η μεταφορά των μαθητών θα είναι αρμοδιότητα των δήμων. Ποιος θα πληρώσει τις μεταφορές; Να δείτε που δε θα τα μεταφέρουν τα παιδιά και θα αναλάβουν τη μεταφορά οι γονείς. Ο Καλλικράτης δεν έγινε για την αναβάθμιση της περιφέρειας. Οι αιρετοί της τοπικής είχαν βρει τη φόρμουλα και είχαν φτιάξει τον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων για να λειτουργεί σωστά η διαδημοτική δραστηριότητα μέσα από τα λαϊκά αυτά κύτταρα. Την ίδια στιγμή, ο «Καλλικράτης» προπαγανδίστηκε ως  άλμα για να μας πείσουν ότι πρέπει να συρρικνωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Και η περίφημη επάρκεια που λέμε να αποκτήσουμε θα μπορούσε να συμβεί από το Σύνδεσμο αυτό και να μην περάσουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εμείς αντισταθήκαμε σε ορισμένα μέτρα του Καλλικράτη, δε βάλαμε φόρους, δεν εφαρμόσαμε στέιτζ και παλέψαμε να μην εφαρμοστούν και άλλα πολλά. Σήμερα η αίσθηση που υπάρχει κατά τη γνώμη μου είναι ότι ενώ οι δήμοι ήταν ένα αποκούμπι της τοπικής κοινωνίας, η δημοτική αρχή του νησιού είναι στην απέναντι όχθη από τους ανθρώπους που υποφέρουν και διεκδικούν. Δεν είναι μπροστάρης. Ευτυχώς το Εργατικό Κέντρο είναι σε δυναμικά χέρια. Είμαστε εδώ και δε ξεχνάμε τι λέγαμε πριν τις εκλογές. Και να δούμε κατά πόσο τα προεκλογικά μας προγράμματα είναι κοντά στις πράξεις μας.  Δε χαϊδεύουμε αυτιά ανάλογα με την περίσταση. Στο πρόγραμμα μας λέγαμε για το τι θα παλέψουμε και όχι τι έργα θα κάνουμε. Σήμερα δε καταφέρνουμε να πείσουμε τη δημοτική αρχή να αγωνιστεί μαζί μας σε πολλά πράγματα αλλά έχουμε τα συνδικάτα παραστάτες και θα μπούμε και οι ίδιοι μπροστάρηδες όπου χρειαστεί.

Λαρδάς: Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την 1η εκλογική διαδικασία του Καλλικράτη. Υπάρχει πια μια εμπειρία από τον τρόπο λειτουργίας των νέων αυτοδιοικητικών σχημάτων και τον τρόπο αντιμετώπισης των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτά. Εμείς ήδη 2 χρόνια πριν τις περσινές εκλογές, είχαμε θέσει τις ενστάσεις μας σε αντίθεση με άλλους συνδυασμούς, για τον Καλλικράτη. Αναφερόταν από τότε ότι θα υπάρξει περιστολή των δαπανών, ευελιξία των εργασιακών σχέσεων,  περικοπές υπηρεσιών. Δε μπορούν κάποιοι συμπατριώτες μας να επικαλούνται ακόμα και σήμερα ότι δε γνώριζαν. Επιβεβαιωθήκαμε στην πράξη ότι όλες αυτές οι αλλαγές είχαν σαφή πολιτικό χαρακτήρα. Δε μπορεί να μην αρθρώνεται σήμερα από πλευράς τοπικής αρχής έστω μια φωνή καταδίκης των κομμάτων από τα οποία ξεκίνησαν και εφαρμόζονται αυτές οι αλλαγές. Η τοπική διοίκηση πλέον είναι ένας μηχανισμός υλοποίησης της κεντρικής πολιτικής που εφαρμόζονται από την Εξουσία. Δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας και του Περιφερειακού Συμβούλιου Βορείου Αιγαίου.

Σταμούλος: Μια ανάλογη συναίνεση που βλέπουμε στην κεντρική διοίκηση σήμερα, εφαρμόστηκε πριν ένα χρόνο στην Ικαρία. Κάποιοι λένε ότι ήταν πρόβα τζενεράλε. Η πόλωση εκείνη την περίοδο έφτασε στο κόκκινο. Η λασπολογία ενάντια στις προηγούμενες δημοτικές αρχές πούλαγε και μένει πια να ξανασκεφτούμε όλοι πιο ψύχραιμα αν όλο αυτό βοήθησε το νησί.

Λαρδάς: Εμείς ως δημοτικοί σύμβουλοι στις όποιες θετικές προσπάθειες από τη δημοτική αρχή γίνουν, όχι απλώς δεν εμποδίζουμε αλλά θα βάλουμε και πλάτη. Ενώ αντίθετα ό,τι δε συμφέρει το λαό, δε θα μας βρει σύμφωνους.

Στα πόσα χρόνια μπορούμε να κρίνουμε ως επιτυχημένη ή μη μια δημοτική αρχή;
Σταμούλος: Αν η δημοτική αρχή καταφέρει μια αλλαγή τον επόμενο χρόνο ή αλλάξει συμπεριφορά, εμείς θα είμαστε θετικοί έστω και τότε. Όσο αφορά όμως τα αναπτυξιακά, δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμα από τη νέα δημοτική αρχή. Τα όποια έργα θα προσπαθήσει η δημοτική αρχή να εντάξει, είναι έργα που έχουν προετοιμαστεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές και ήταν ήδη μέσα στο φάκελο αλλά λόγω καθυστερήσεις ΕΣΠΑ δε δρομολογήθηκαν. Νέα έργα δε βλέπουμε να δρομολογούνται ίσως λόγω έλλειψης διάθεσης μια που είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα ή και ικανότητας ή εμπειρίας.
Λαρδάς: Ένα ασφαλές χρονικό όριο είναι σαφέστατα το τέλος μιας θητείας. Παρόλαυτα υπάρχουν ζητήματα της καθημερινότητας όπου μπορεί κάποιος να διαμορφώνει άποψη και νωρίτερα. Το ότι δεν έχει αισθανθεί η δημοτική πλειοψηφία να καταγγείλει την κεντρική διοίκηση γιατί  δε δίνει πόρους είναι προς προβληματισμό, το ότι δεν έχουν ζητηθεί κοινωνικά θέματα (παιδείας, υγείας) στο δημοτικό συμβούλιο, δείχνει το πώς αντιμετωπίζονται κάποια πράγματα.

Απορρίμματα:
Λαρδάς: Είναι σίγουρο ότι μέσα σε ένα χρόνο δε μπορούσε να αλλάξει άρδην η κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όμως εδώ μιλάμε για σημεία υποχώρησης. Υπάρχει μια στασιμότητα στο θέμα του ΧΥΤΥ/ΧΥΤΑ. Έχει εκδοθεί η έγκριση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και έχει –υποτίθεται- εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση. Γιατί δε προχωράει το ζητημα;
Ο Δήμαρχος είπε ότι είμαστε πιο καθαροί και έχουμε πάει ένα βήμα μπρος. Τα πράγματα δε δείχνουν κάτι τέτοιο. Η λειτουργία της ανακύκλωσης είναι σε χειρότερη μοίρα, οι φορές συγκομιδής των σκουπιδιών πχ στον Αγιο Κήρυκο μειώθηκαν εβδομαδιαίως από 7 σε 5. Ούτε όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύονται οι πολιτικές ευθύνες όσων έχουν φέρει τα πράγματα μέχρι εδώ. Η δημοτική αρχή δείχνει ότι δεν υπάρχει η βούληση να αντιμετωπισθεί σθεναρά το ζήτημα. Επίσης δε μπορεί να περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο χώρος της υγειονομικής ταφής  και μετά να προχωρήσουμε σε ανακύκλωση. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση σε αυτό το χρόνο για το τι συλλέχτηκε, τι απομακρύνθηκε και τι δυσκολίες υπάρχουν.  Την υπόθεση της ανακύκλωσης τη λειτουργούσαμε με ένα τρόπο ως παράδειγμα κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου. Χωρίς προσωπικό και χωρίς επιπλέον χρηματοδοτήσεις, είχαμε συγκεκριμένους μετρήσιμους δείκτες στην ανακύκλωση (σε Εύδηλο και Άγιο), διαμορφώθηκε ένας τρόπος απομάκρυνσης απορριμμάτων από το νησί, ελάφρυναν οι ΧΑΔΑ και δεν επιβαρύνθηκαν με εισφορές οι δημότες. Αυτό δείχνει μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή από πλευράς των τότε δημοτικών αρχών.
Σταμούλος: Στο δημοτικό συμβούλιο ουσιαστικά δεν έχει έρθει το θέμα των απορριμμάτων, αν και το είχαν κορωνίδα στο προεκλογικό τους πρόγραμμα. Ο Δήμαρχος στη συνέντευξη του είπε ότι εκπόνησε κάποια μελέτη. Μα υπήρχε ήδη πλήρης μελέτη για να προχωρήσει αυτό το έργο. Επίσης, στην αρχή του χρόνου, υπήρχε πρόγραμμα που χρηματοδοτούσε προμήθειες υλικών κ.ά. που δε χρειαζόταν ιδιαίτερες μελέτες. Ο δήμος μας όμως δεν έστειλε συμμετοχή.
Στον Εύδηλο δε γίνεται ανακύκλωση. Αν γίνεται, θα γίνεται μια στις 15 μέρες. Αν το πρόβλημα είναι ότι το απορριμματοφόρο είναι μικρό, εμείς με αυτό κάναμε δουλειά. Σήμερα οι κάδοι της ανακύκλωσης στον Εύδηλο αδειάζουν στο κοινό απορριμματοφόρο. Δεν έχουν γίνει βήματα, παρά μόνο ευχές. Οι δήμοι της Ικαρίας είχαν κάνει μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα δουλειά. Όσοι όμως στήριξαν την τωρινή πλειοψηφούσα αρχή, ο πυρήνας της παράταξης, ήταν ενάντια στο ΧΥΤΑ τότε. Επίσης, έπρεπε μετά την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης, να προχωρήσει άμεσα το έργο.

Φορέας Διαχείρισης Απορριμάτων:
Λαρδάς: Η έλλειψη του παίζει ρόλο εμποδίζει να προχωρήσουν τα πράγματα. Από το 2006 είχε προχωρήσει οι διαδικασίες και στους 3 δήμους. Κόλλησε η Ιστορία τον Αύγουστο του 2009 στις υπηρεσίες της τότε Περιφέρειας. Το 2010 είχαμε απάντηση σε όλα αυτά ότι θα ακολουθηθεί  νέος σχεδιασμός που θα συνδεόταν με τον Καλλικράτη. Πλέον προβλέπεται φορέας διαχείρισης ανά περιφερειακή ενότητα (Ικαρία – Φούρνους). Αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί από τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια. Δε γνωρίζουμε αν θα υιοθετηθούν ή θα πάμε σε επανεξέταση των πραγμάτων.

Βιολογικοί Καθαρισμοί
Σταμούλος:Είχαν ετοιμασθεί μελέτες από τους προηγούμενους δήμου όπου είχε χαρακτηρισθεί ως ώριμο το επίπεδο τους και είχαμε αποφασίσει να τα στείλουμε όλα προς έγκριση. Από τον Ιανουάριο του 2011 απαιτούνται και  γεολογικές – γεωτεχνικές μελέτες. Τα έργα είναι σε υψηλή ετοιμότητα, δαπανηρά και πρέπει να δούμε τι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε ως δημοτικό συμβούλιο για να γίνουν.

Υγεία:
Σταμούλος: Όταν μιλάμε για την υγεία των καριωτών, δεν υπάρχει θέμα θεσμικού ρόλου ή δημοτικών αρμοδιοτήτων. Ως δημοτική αρχή ήμασταν καθημερινά στο δρόμο, με διαδηλώσεις και επισκέψεις στα υπουργεία και είχαμε αποτελέσματα.  Σήμερα η δημοτική αρχή λέει ότι κάνει και θα κάνει σχετικές επισκέψεις αλλά αποποιείται της δράσης.
Πρέπει να μας πει ο Δήμαρχος ποιος πουλάει τρόμο για το θέμα της Υγείας που λέει ότι το βλέπει τόσα χρόνια; Αυτό το θέμα έχει προκύψει τελευταία. Όπως επίσης για τους λεγόμενους «προπηλακισμούς» των ιατρών, θα πρέπει να μας πει κάποια στιγμή ποιος και πότε προπηλάκισε γιατρό;  Όταν δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, όλα αυτά ακούγονται πολύ επικίνδυνα και θίγονται πρόσωπα και οικογένειες.
Πράγματι, παρεμποδίστηκαν γιατροί σε κάποιες περιπτώσεις, που ήμασταν κι εμείς παρόντες και το στηρίζουμε, ήταν όμως το έσχατο σημείο των δημοτών για να αναγκάσουν την κεντρική διοίκηση να στείλει ιατρικό προσωπικό.
Για τις αντιδράσεις που ο Δήμαρχος λέει ότι γίνονται για ψηφοθηρικούς λόγους, δε μπορεί κανείς να χλευάζει τους αγώνες των Ικαριωτών. Δε συμφωνούμε.

Λαρδάς: Συμμετέχουμε στο συντονιστικό φορέων για την Υγεία. Έχει κατατεθεί ως ζήτημα από τον Ιούλιου του 2011 για να προσδιοριστεί η θέση του δημοτικού συμβουλίου ως προς αυτό το ζήτημα.  Από το 2012 θα περάσουν αρμοδιότητες που αφορούν στην πρόνοια και την 1οβάθμιας παροχή υπηρεσιών στους Δήμους. Εμείς διαφωνούμε με αυτό το σκεπτικό γιατί πλήττεται έτσι ο δημόσιος και καθολικός ρόλος των παροχών υγείας. Τα ζητήματα που απασχολούν την Υγεία δεν έχουν να κάνουν μόνο με το πόσοι γιατροί υπάρχουν. Είναι και ο πολιτικός χαρακτήρας της παροχής της Υγείας, το να είναι δηλαδή δωρεάν, πράγμα που εμείς θεωρούμε ότι είναι εφικτό.  Ούτε εδώ θέλει η δημοτική αρχή να αντιπαρατεθεί με την κυρίαρχη πολιτική. Από εκεί και πέρα ακούσαμε χαρακτηρισμούς ότι είναι «αγριανθρωπισμός» το να εμποδίζεις να φύγει το τελευταίο αποκούμπι (γιατρός) από δίπλα σου ενώ στην ουσία είναι μια έσχατη προσπάθεια να προστατευθείς. Τα περί προπηλακισμού που είπε ο Δήμαρχος και έχουν εδώ και καιρό διαψευθεί, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με άγνοια. Από αυτό όμως μέχρι να συκοφαντεί συλλήβδην την κάθε αγωνιστική προσπάθεια, έχει μια απόσταση. Οι φορεί θέλουν να συμπορευθούν με το δήμο διότι θα προσέδιδε κάποιο κύρος σε όλη αυτή τη δράση. Αν ο Δήμος δε θέλει να συμπαραταχθεί, είναι σεβαστό αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε στους αγώνες μας και χωρίς εκείνον.

Σφαγείο: Σταμούλος: Ο εργολάβος είχε έρθει να εγκατασταθεί με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότητη.  Με την καταγγελία τότε, από τους ίδιους ανθρώπους, το πράγμα κόλλησε και οι λόγοι ήταν ότι δεν ήταν αρεστά τα τότε πρόσωπα των Δημάρχων.

Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση – Ιαματικές πηγές Θέρμων: Λαρδάς: Υπάρχει η κριτική γιατί δεν μετατράπηκε σε ανώνυμη.  Ήταν επιλογή του προηγούμενη του δημοτικού συμβουλίου να δημιουργήσει μονοπρόσωπη αμιγώς δημοτική επιχείρηση. Προτιμήσαμε να έχουμε μια κοινωφελούς χαρακτήρα εταιρεία. Είναι πολιτική μας επιλογή να μη στήνουμε ανώνυμες επιχειρήσεις. Να σημειωθεί η ήδη ύπαρξη μιας ανώνυμης εταιρείας όπου συμμετείχαν οι 3 δήμοι, οι Φούρνοι, κά. Η δημοτική εταιρεία εξακολουθεί να υπάρχει , δε χρειάζεται να κατατεθεί εκ νέου το μετοχικό της κεφάλαιο και μπορεί να της ανατεθεί έργο και να προχωρήσει.

Αννεμογενήτριες:
Λαρδάς:
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας για τη συγκεκριμένη επένδυση εκτιμά ότι όπως έχει θα φέρει πολλά αρνητικά στην Ικαρία. Τον Ιούλιο πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο για αυτή την αδειοδότηση από τη ΡΑΕ και ομοφώνως το δημοτικό συμβούλιο έκανε τις προσφυγές. Είμαστε αντίθετοι γιατί η πολιτική μας πρόταση αντιλαμβάνεται την ενέργεια ως αγαθό. Δεν εμπορευματοποιείται. Πιστεύουμε ότι σήμερα, όπως είναι η χώρα μας, οι φυσικοί της πόροι μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να παράγεται φθηνή ενέργεια για το λαϊκό σπίτι. Το θεσμικό πλαίσιο όμως είναι κομμένο και ραμμένο σε αυτά που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι γεγονός ότι ο όλος σχεδιασμός είναι υπερτιμημένος: Και το αιολικό δυναμικό και το αντίκρισμα και η αποτελεσματική συμβολή ως προς τη μείωση των ρύπων. Γιατί πουθενά στον κόσμο δε μπορούν τα αιολικά πάρκα να υποστηρίξουν μόνα τους τις ανάγκες αλλά χρειάζεται πάντα και ένας  συμβατικός σταθμός.

Υπάρχουν επίσης το περιβαλλοντικό και το κοινωνικό ζήτημα, εξίσου σοβαρά. Από μια τέτοια επένδυση το μοναδικό κέρδος που θα έχει το νησί θα είναι το ποσό που θα πάρει ο δήμος από την εκμίσθωση των δημοτικών γαιών και ένα ποσοστό τέλους που θα πάρει από τον Όμιλό. Αυτό το κέρδος θεωρούμαι ότι είναι απείρως ελάχιστο μπροστά στη μη αναστρέψιμη αλλοίωση στο φυσικό περιβάλλον της Ικαρίας.

Στην Ευρώπη άρχισαν, προφανώς λόγω εμπειρίας,  να θεσπίζουν κανόνες για τη μη ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων (πχ τουριστικών) σε χώρους όπου αναπτύσσονται αυτά τα πάρκα.

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει να κάνει με τις ανάγκες της Ικαρίας αλλά με οικονομικά συμφέροντα. Έχουμε καλέσει το Δήμο να πάρει θέση και να συναποφασίσουμε. Η Δημοτική αρχή δηλώνει πως πρέπει να γίνει μια ακόμα ενημέρωση και μετά να παρθούν οι αποφάσεις. Δε μπορώ να προδικάσω ποια θα είναι η τελική άποψη του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου αλλά το πνεύμα των δηλώσεων του δε δείχνει να συμβαδίζει μέχρι τώρα με τις προσφυγές που κάναμε.

Επαναλαμβάνουμε, πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί επιχείρημα ότι αυτό το κέρδος θα καλύψει ανάγκες του νησιού όσο θα επωφελούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι γιατί έτσι με αυτό το σκεπτικό, σε λίγο καιρό μπορεί να ντυθούμε και χαβανέζες.

Σταμούλος: Δεν είναι καλό ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Εμείς έχουμε καταθέσει την πρόταση από το καλοκαίρι. Μέρος των δημοτικών συμβούλων και ο Δήμαρχος υπερασπίζονται με πολλή ζήλο –σαν ένας πλασιέ που προσπαθεί να προωθήσει ένα προϊόν- λέγοντας ότι η Ικαρία θα πάρει «ζεστό χρήμα» από αυτήν την υπόθεση. Ποια είναι όμως τα πραγματικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε σχέση πχ και με τον τουρισμό; Εγώ προτείνω να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, ας πούμε στο κλειστό γήπεδο του Αγίου Κηρύκου και να τοποθετηθεί και η νεολαία. Πέρα από την ΑΣΠΙ που έχει τοποθετηθεί με το δικό της σκεπτικό εναντίον στην πρόταση, υπάρχει και σε περιφερειακό επίπεδο και το ψηφοδέλτιο του κυρίου Γιαννίρη που προβάλλει τις δικές του ενστάσεις. Οι συνέπειες δε θα είναι αναστρέψιμες. Αν είναι δυνατό να προσπαθούν να μας πείσουν οι επιστήμονες ότι τόσοι τόνοι μπετό που θα πέσουν στα βουνά δε θα έχουν επιπτώσεις. Καλοί είναι οι επιστήμονες αλλά παίζει ρόλο σε ποιον έχουν διαθέσει τις υπηρεσίες τους.

Λαρδάς: Υπάρχει μια φιλολογία που αναπτύχθηκε ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές γνώριζαν τα σχέδια και είτε δεν έκαναν κάτι είτε είχαν συμφωνήσει. Το διαψεύδουμε κατηγορηματικά. Στο παρελθόν είχαν κατατεθεί 2 προτάσεις, μία στις Ράχες και μία στον Άγιο Κήρυκο. Και οι 2 απορρίφθηκαν.

Οδοποιία:
Σταμούλος:
Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση. Η εκτίμηση των μηχανικών Δήμου, Νομαρχίας και Περιφέρειας ήταν πάνω κάτω 12 εκατομμύρια για τις ζημιές στο οδικό δίκτυο. Μετά μάθαμε για 4 εκατομμύρια.  Δε μπορεί να αναφέρεται ότι ακόμα και αυτά είναι κατόρθωμα της δημοτικής αρχής. Δεν είναι ούτε δημοτικό το θέμα, ούτε περιφερειακό. Από το Υπουργείο πάρθηκαν οι αποφάσεις. Δεν έχει έρθει πάντως κάποιος για το έργο. Είναι πια πραγματικότητα ότι ένα χρόνο μετά τις καταστροφές δεν έχει μπει η μια πέτρα πάνω στην άλλη.

Λιμάνι Ευδήλου και κάποια άλλα έργα που πέρασαν ήταν ήδη έτοιμα από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Υπηρεσίες: Σταμούλος: Από τον Ιούλιο καλούνταν να προτείνει το δημοτικό συμβούλιο ποιο υποκατάστημα ΙΚΑ θα κλείσει. Η δημοτική αρχή μας το απέκρυψε. Όταν αναρτήθηκε το κλείσιμο στο ΙΚΑ Ευδήλου, αντιδράσαμε με περιφρούρηση και τότε ενεργοποιήθηκε ο Δήμαρχος και πήγε στην Αθήνα να συναντήσει το Διοικητή και αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας, για πόσο δε ξέρουμε. Όμως κλείνουν και άλλες υπηρεσίες, ο ΟΤΕ στον Άγιο, το Τελωνείο κ.ά.

Ακτοπλοΐα: Σταμούλος: Τα πράγματα πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο, εμείς συμμετέχουμε στον φορέα και θα ενεργοποιήσουμε τον κόσμο. Το δράμα είναι ότι οι εταιρείες πάνε να τα βρούνε. Ήταν δυο πάνε να γίνουν μια.

Γηροκομείο: Σταμούλος: Οι δημοτικές αρχές είχαν δώσει 25.000 ευρώ όταν προέκυψε το ζήτημα. Κάτω από τη δική μας πρόταση φέτος, έβαλε η δημοτική αρχή 30.000. Μένει να δούμε αν θα δοθούν και πότε.

Οικονομικά: Σταμούλος: Το θέμα έχει κουράσει την κοινωνία και έχει ταλαιπωρήσει τον κόσμο. Οι δημοτικές αρχές δεν είχαν καμία υποχρέωση να αφήσουν χρήματα. Παρόλα αυτά σε Εύδηλο και Άγιο έμειναν χρήματα μέσα στο ταμείο. Ενώ λοιπόν οι δήμοι της Ικαρίας δε χρεώθηκαν ούτε ένα ευρώ, σκορπίστηκε μια φήμη προφορική και γραπτή ότι είναι χρεωμένοι. Παραδόσαμε, Εύδηλος και Άγιος Κήρυκος μαζί, γύρω στο 1 εκατομμύριο το οποίο μπήκε στον επόμενο προϋπολογισμό. Μπορεί τα χρέη στις Ράχες να προσέγγιζαν τα 400.000 ευρώ, τα λεφτά για άλλα έργα όμως που είχαν δημοπρατηθεί, ήταν στο ταμείο, το έργο δεν είχε γίνει και ήταν απλώς δεσμευμένα. Αλλά κανείς δε υποχρεώνει τη νέα δημοτική αρχή ούτε να κάνει αυτά τα έργα (που δεν τα έχει κάνει) αλλά ούτε και να μην  τους αλλάξει τη χρήση άμα το κρίνει σκόπιμο.  Στον Εύδηλο ήταν 180.000 από ιδίους πόρους και 90.000 από το νερό, δε θα υπάρχουν αυτά τα έσοδα στον επόμενο προϋπολογισμό του Δήμου. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν να συζητιούνται γιατί δε οδηγεί πουθενά η παραποίηση των στοιχείων.

Διεκδικήσεις: Λαρδάς: Υπάρχει μια άποψη σε κάποιους συμπατριώτες μας (ανάμεσα τους και ο Δήμαρχος) ότι κάθε προσπάθεια διεκδίκησης γίνεται είτε για λόγους εξασφάλισης εκλογικής πελατείας είτε για «επαναστατική γυμναστική». Θεωρούμε ότι η όποια κινητικότητα που στοχεύει στην προάσπιση των συμφερόντων του πολίτη είναι προς τη θετική κατεύθυνση και μπορεί να φέρει αποτελέσματα και ακόμα και στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Στην πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου επαφίεται αν θα συμπαραταχθούν με αυτήν επιλογή.

ikariamag

Διαβάστε - Ακούστε επίσης: Ο Δήμαρχος Ικαρίας εφ' όλης της ύλης στο Ράδιο Ικαρία