Φώτα αποκαλεί ο λαός τη μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων, κατά την οποία η θρησκεία μας γιορτάζει τη βάπτιση του Χριστού και τη θεία του Επιφάνεια. Η ονομασία Φώτα, είναι λαογραφικός όρος.

Η πρωτοχρονιά, κατ’ εξοχή διαβατήρια ημέρα, ως η αρχή μιας νέας χρονικής περιόδου, συνδέεται με τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ανθρώπου για την ευετηρία και την καλοχρονιά.

Η γιορτή των Χριστουγέννων*, συνδέεται με τη γενέθλια ημέρα της θρησκείας μας και την πίστη για τη γέννηση του Χριστού, «Άναρχος Θεός καταβέβηκεν…».

Μεγάλη Εβδομάδα ορίζεται η εβδομάδα η οποία ακολουθεί μετά τη Σαρακοστή και προηγείται της Λαμπρής. Το θρησκευτικό πλαίσιο της κάθε ημέρας σπονδυλώνεται γύρω από το Θείο Πάθος, αλληλένδετο, όμως, με την ελπίδα της Ανάστασης. Να, πώς αναγγέλλεται η Μεγάλη Εβδομάδα από τα παιδιά:

Στην αρχαία Ελλάδα, οι άνεμοι θεωρούνταν θεοί ή δαιμονικά όντα που απαιτούσαν θυσίες και προσφορές για εξευμενιστούν. Την θεϊκή οντότητα στους ανέμους συναντάμε στην Ιλιάδα, στην μυθολογία με τον τρομακτικό Τυφώνα και τον Αίολο, αλλά και στην λαϊκή μας παράδοση που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα.

Το Πάσχα δεν ήταν ποτέ η αγαπημένη μου γιορτή. Είχα μια απέχθεια για το κρέας από όσο μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου.

-Είχανε, παιδί μου, στη μέση της εκκλησάς του κοιμητηρίου τη λιτέρα ούλο το χρόνο...

Από το CD "Χοροι και Τραγούδια από την Ικαρία" του Πανικάριου Συλλόγου "Άρτεμις Ταυροπόλος". Τραγουδούν τα μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου.

Η εκπομπή Μια Φορά και Ένα Καιρό ήταν ένα παραμύθι, μας ταξιδεύει στην Ελλάδα για να γνωρίσουμε το έθιμο των Χριστουγεννιάτικων Καλάντων. Η περιήγηση μας, θα μας οδηγήσει στα βάθη των χρόνων και της μουσικής μας Παράδοσης.


Οι προβιές εφέτος ακολούθησαν ειδική …επεξεργασία αφού πλύθηκαν πριν μέρες στα ιαματικά νερά της Λευκάδας. Όλα ήταν έτοιμα για το ξεχωριστό και παραδοσιακό πλέον κλείσιμο της Αποκριάς με τους Κουδουνάτους.

Σελίδες

ikariastore banner